mandag 3. september 2007

AURLANDSDALEN


Tok en langhelg vestover midt i august sammen med fiskekompis Roar etter tips fra kjente. Dro avgårde fredag formiddag og vel fremme ble teltet satt opp og en velfortjent øl ble inntatt mens elva og terrenget i nærheten ble diskutert. Vi bestemte oss for kveldsfiske i elva og en tur innover fjellet lø. Kveldsfisket i elva var brukbart og noen ørretter måtte bite i gresset (marken). Neste morgen gikk turen opp lia som selvfølgelig er brattere når du står der og ikke ser den fra en viss avstand. Etter pesing og pauser i regnbyger, var vi fremme ved vannet som så ganske innbydende ut. Ganske snart var det fisk på land. Fin steikefisk. Været /vinden (sur nordavind) ødela nok noe for bettet, men noen fine steikefisker ble tatt, den største på 8hg. Vel nede i leiren igjen var det ei god panne fisk som ble inntatt sammen med annet godt. Utover natta ble det ganske uggent og om morran lå det snø oppover lia. Prøvde også andre vann i nærheten som måtte gi fra seg noen individer.
En fin tur, Roar. Satser på flere turer etter hvert.

Flere bilder her.

mandag 20. august 2007

SKOGSTUA / SØRENGVATN




Nå har jeg + 4 kompiser vært i Nordland en uke. Vi leide en gammal skogskoie slik en koie skal være med rundtømmer og gras på taket. Forøvrig godt utstyrt med gass og parafin + nødvendig kjøkkenutstyr. Koia ligger i villmarka, men allikevel bare 200 m fra pakering. Og med nøkkel til bommer, hadde vi tilgang til mange vann. Fisket var stort sett meget bra. I vannet ved hytta tok vi vel 50-60 stykker. Mye var smått men meget gode i panna. Vi hadde med en stor paelapanne (ca 40 cm i diam.) med gassbrenner som ble fylt med fisk tre ganger og stekt surra i rømme ute ved bålet om kvelden. Gjett om det smakte sammen med kald øl og noe annet godt i glasset. Vi fikk også en del rundt 1/2kiloen i dette vannet og den største her på 0,8kg. Turens største var på jamt kiloen som ble tatt i et annet vann.
Alle vann i området var stort sett grunne og noen var derfor vanskelige å fiske pga mye siv og plantevekst. Vi hadde imidlertid tilgang til båt i flere av disse vannene så det gikk forsåvidt greit.

Som sagt er dette villmark og vi så bl.a elgen ved flere anledninger. En flott okse med horn som siste morran nesten sto ved hytteveggen som for å ta farvel. En herlig uke som gjerne gjentas. Timene ved bålet om kvelden/natta med artige historier og mye juging er sånt man ikke glemmer. Takker for en flott uke gutter.

Flere bilder her

tirsdag 3. juli 2007

ISLAND 2007


Nå har jeg vært en uke i min favorittelv "Laxa" på Island. Og det ble en heftig uke igjen. Vi hadde riktignok mye vind iår som gjorde fisket vanskelig - til tider umulig. En dag lå vi på ryggen i 8 timer mens kulingen herja. Vi hadde fått noen matfisk som ble stekt, og med godt drikke og gode historier (mye juging), gikk tida ganske kjapt. Andre dager var elva mer gavmild. På en av formiddagsøktene fikk jeg vel 8-10 ørretter hvorav 3 ble klubbet. 1,1 - 1,6 og 2,3 kg. Flere fisker på drøye kiloen svømmer fremdeles i elva. Flere fisker rundt 2kg ble også tatt i løpet av uka. Turens største var en kubbe på 2,9kg som ble tatt under stor dramatikk. Under kjøring langt ute på backingen røyk fluelina i overgangen til backingen og fisken dro avgårde med hele stasen. En stund seinere oppdager en av gutta lina i elva og får tak i den. Og jammen er den fremdeles på. Den ble nå pent og pyntelig dratt inn får hånd og ble håvet etter alle kunstens regler. Gjett om denne historien får bein å gå på når vi er hjemme igjen.
Elva er en fantastisk ørretelv. Mine fisker-15 stk hadde en snittvekt på 1,5kg. Mange ble satt ut igjen.
Nå er det bare 51 uker til neste tur. I mellomtiden suger jeg på herlige minner om ørretter som nærmest røsker stanga ut av henda mine.

søndag 17. juni 2007

ØSTMARKA 12-17/6-07


Nå har jeg akkurat kommet ut av skauen etter ei lita uke i Losbymarka. Er med i OFA-laget der inne og har ligget på oppsynshytta ved N. Krokvann. Mange fine vann innover traktene der med flott natur, villmark og fin fisk i vannene. Området er veldig populært for kanopadlere. Under oppsynsrundene har jeg jo fiskestanga med og noen fine ørretter måtte bite i gresset (flua/sluken). Fikk bl.a. enpå 7 hg på flue som vikelig sparket unna. Hov hadde jeg ikke med så landingen kunne bli nervepirrende. Men det gikk bra. Jeg fikk dratt den inn over myrkanten og jeg kunne ta seiersbrølet. Dersom andre hørte det, måtte de tro det var elg i brunst. Været har vært stort sett herlig bortsett fra torsdag hvor hagla spruta i bakken og nordavinden hylte rundt øra. En kveld jeg satt i hytta og så utover vannet, kom harepus hoppende og satte seg rett utafor vinduet. Artig opplevelse.
Oppsynsrundene er greie. Alle som sjekkes for fiskekort er hyggelige og har sakene i orden. De som bruker marka vet at det gåes mye oppsyn der inne så det er best å ha fiskekortet i orden.
En herlig uke har det vært. Gleder meg til neste vakt.
Flere bilder her

søndag 13. mai 2007

SMØLA



Jeg har ved flere anledninger både lest og hørt om fiskemulighetene på Smøla, både i sjøen etter sjøørretten og etter bruning i vannene. Jeg og fiskekompisene Dag og Terje tok turen 6-11.5.07. Saltvannsstrømmene var det mange av og her går sjøørretten. Vi fikk noen men bare smått som ble satt ut igjen. Hadde en fin fisk på men den gikk (selvfølgelig). Prøvde også i en del av vannene inne på øya (og de er det mange av) og fikk her fin ørret fra 0,2 - 1,3 kg. Det ble et par gode middager av noen av disse. Herlig med fersk ørret i panna. Været var ikke bra, noe som ikke er uvanlig her ute. Jæ....... kaldt de siste dagene med snø og is på teltet om natta. Dette gjorde fisket tregt. Men tross alt - dette fristet til gjentagelse. Hyggelige mennesker hjalp oss også med gode råd om vann, straumer og muligheter.
Flere bilder her

torsdag 26. april 2007

Skålsjøen 26.4.07


Tok en tur til Skålsjøen idag da det var meldt oppklaring og sol utover dagen. Satset på en fin åpning på markafisket iår. Håpet på vaking og muligheter på flua. Sola uteble men forsiktig vaking ble registrert. Mistenkte at det var samme fisk som ertet meg rett utenfor rekkevidde pga dårlig baksleng. Mange fine myrer å kaste fra men her jeg nå sto hadde jeg skauen ganske tett på. Det ble ikke ørret denne gang, så minnene gikk tilbake til februar da jeg var på New Zealand og fikk noen reale kubber på tørt. Se annet sted i bloggen. Men det var da , det. Jeg fikk ihvert fall frisk luft og det obligatoriske kaffebålet gjorde turen vel verdt.

tirsdag 27. mars 2007

BRØNNØYA

Var en liten tur på Brønnøya igjen 26.3.07. Nydelig ettermiddag. Fikk ikke sø, men 2 fine torsk tok flua. 2,5 og 5,0kg. Den store dro ut og var slett ikke lett å stoppe. Fin fasong på fisken. På land gulpet den børstemark og krabbe før den gikk i fiskeposen for å bli et godt måltid.

tirsdag 20. mars 2007

ØSTMARKA

Har i løpet av mars 2007 vært flere turer på Nøklevann og er nå (20.3.) akkurat kommet i hus etter en tur i godværet. Sur vind riktignok, men med litt napp og fisk innimelom, merkes ikke dette. Mort og abbor tok villig på pimpel/veamark i perioder. På en tidligere tur satte jeg ut et snøre med mort og ei gjedde gikk på. Den sa imidlertid takk for seg oppunder iskanten, tok med seg morten og gikk. Men det er jo sånt som skjer.

TRILLEMARKA SOMMEREN 2005


Har vært noen ganger i et område i Trillemarka hvor det er muligheter for fin fisk. Foreløpig rekord derfra er 1kg jamt. Sommeren 2005 ble begge gutta mine - Vidar og Tomas - med på helgetur. Tung marsj opp til vannene men etter en times tid var teltet på plass. Flere vann i området og vi fikk fine fisker alle tre. Jeg fisker helst flue og landet kilosfisken på en liten nymfe i kveldingen. En herlig fight hvor Vidar lurte på om jeg hadde ramla i vannet pga all plaskinga fra fisken. Flott vær, god mat og godt drikke gjorde dette til en fin tur som gjerne gjentas.

Flere bilder her

onsdag 14. mars 2007

BRØNNØYA 14.3.2007

Fin tur til Brønnøya i Oslofjorden idag. Bra vær, fin vind for å prøve flua. Kompissen fikk en fin sø på en liten kilo. Feit og fin. Sjøl hadde jeg 2 etter flua - en torsk ca 3kg og en liten sø. Ingen tok desverre. Brukte en liten rekeflua. Kompissen fikk sin på grønn wollybugger.

tirsdag 6. mars 2007

ISLAND 1991 - 2006 (+1984 - første tur)



Min første tur til Island var i 1984. Elva er Laxa som renner ut fra Myvatn på nordøstkysten av Island og den er full av STOOOOR ørret. Fisk på 1 - 2 kg er helt vanlig. Elva er en fryd å fiske, med flotte høler, stryk og stille, og fint lite som forstyrrer bakslengen. Meget fin både med tørt og vått. Men den er "lur". Bunnen består av svart lavasand så du ser ikke bunn på 10 cm. Før du da blir kjent i elva, hendte det ofte at du fisket en "fantastisk" høl som seinere viste seg å være fisketom da den kanskje bare var 10-20 cm dyp.
Første turen gikk nesten i dass, dvs at jeg holdt på å løpe meg ihjel da jeg trodde at det sikkert var bedre høler rundt neste sving. Flua var med denne strategien lite i vannet og da er det ikke mye å få. Mange av hølene ble dessuten bare fisket på overfladisk måte.
Neste tur, i 1991, ble lagt opp med ny startegi. Nå skulle aktuelle høler fiskes nøye uten tanke på resten av elva. Jeg skulle fiske det jeg rakk. Og dette betalte seg. Mye fin ørret mellom 1 og 2 kg ble tatt. Etterhvert ble det å sprenge 2-kilosgrensa et mål. Dette skulle vise seg å bli en tøff affære.
Jeg har vært i elva hvert år fra 1991 og det skulle gå mange år (tror det blei 6) før 2kilosen lå i håven. En drøss av fisker på 1,8 og 1,9 ble tatt og veid med et lønnlig håp om at vekta skulle bikke 2kg. Og når det først skjedde har det blitt 2-kilosfisker på hver tur. Rekorden min så langt er 2,8 så det er jo naturlig å tenke på 3kg grensa. En del slike fisker er jo også blitt tatt av andre i fiskegruppa jeg reiser med. Den største totalt i gruppa er 4,6, en fantastisk øret i kjempekondisjon. Det blir for langt å beskrive enkelte fisker, det er jo så mange minner. Den første over 2 huskes selvfølgelig, likeså den på 2,8, men også den formiddagsøkta da jeg fikk 4 ørret over 2 kg i løpet av noen timer. En fantastisk elv. Jeg reiser opp igjen til sommeren og da kommer et eget kapittel fra den turen.

fredag 23. februar 2007

New Zealand Februar 2007














Tok en tur til New Zealand. Fin tur og fine fisker. Her kommer et resyme:
Endelig var vi igang. Øystein, Dag (fiskekompisser fra Islandsgjengen) og meg selv møttes på Gardermoen for en tur så langt unna gamlelandet som mulig - New Zealand - og Ørretsluggene der. Første etappe (11 t.) gikk til Los Angeles med et døgn der. Fikk med oss Hollywood, Beverly Hils og Sunset Strip. Artig. Neste etappe (12 t.) gikk over Stillehavet til Aukland for deretter flybytte til Christchurst på Sør-øya. Der ventet en bil vi på forhånd hadde leid og vi var igang. Vi hadde gjort en del undersøkelser, snakket med andre som hadde vært der, lest så øyet ble stort og vått om div. elver m.v., og la det være sagt med en gang - det var et meget krevende fiske og slett ikke bare å få disse ørretene i håven. Blindfiske som vi gjør her hjemme ga omtrent ikke resultater. Hemligheten var å spotte fisken for så å kaste oppstrøms. Og det var ikke mange kastene du fikk før du så ørreten som en vettskremt strek oppover. Ofte fikk du ikke et kast engang før du så rompa på fisken rundt første sving i elva. Den så ofte deg før du så den. Så dette ble en øvelse i smyging og kanskje et kast eller tre.
Men en fantastisk tur ble det tross alt. Tenk å gå i shorts og T.shirt i februar og fiske tørrflue etter svære ørretter. Vi bodde stort sett på Bed & Breakfast som var billig og bra og var gjerne 3-4 dager på hvert sted for å bli nogenlunde "kjent" med respektive elver i området. Brukte også telt.For det var som regel flere elver å velge i. Og for noen elver. Glassklart vann med høler og stryk i skjønn forening. Mange steder i lavlandet var det store vanskeligheter med å komme ned til elva pga bush/nesten jungel med mye tornekratt. Prøvde du å komme gjennom dette, ble du garantert skinn og benfri. Tilgang til elva var ofte merket, og vel nede ved/i elva, var det bare å vade oppover med stadig kryssing der dette var mulig for å komme i rett posisjon i forhold til spottet fisk.
Vi hadde guide 1 dag. Skulle gjerne hatt det oftere, men disse var svært opptatte da de var booket inn på forhånd. Ofte av amerikanere som det blir flere og flere av der nede. Men det er mange elver så vi opplevde aldri at det var trangt om plassen. Dagen med guide ble meget vellykket. Jeg fikk en 2-kilos og mistet 3. Dagen etter dro vi opp igjen og jeg fikk da turens største på 3 kg. Jeg så en skygge i vannet oppstrøms som kunne være fisk og jeg la et kast opp mot skyggen. Og herlig var det da skyggen kom opp mot flua i sakte tempo (ørretten er konge-har ingen predatoer), slurpet den i seg og snudde ned igjen. Da kom tilslaget. Gjett om det blei liv. Det var hopp og sprett og tjo og hei i 5-6 minutter før den endelig etter et par forsøk lå i håven. Etter bilder og beundring gikk den tilbake til sitt rette element. Seinere ble det flere 2-kiloser på tørt i andre elver. Bl.a. en som tok etter at jeg sneik meg fram bak et rotvelt og på 3 meter snøre la flua ut i en liten høl. Det er herlig å se ørretten stige på så kort hold å se den hente flua i et rolig slurp.
Vi opplevde også uvær som gjorde elver ufiskbare så da var det bare å vente eller finne andre elver. Og andre elver var det alltid. Kjempehyggelige mennesker som gjerne hjalp deg tilrette når dette var nødvendig. Viktig å spørre farmere om tillatelse til å gå/kjøre over deres mark. Du fikk aldri nei. Et annet sted var elva full av dritt etter uvær og ikke fiskbar - trodde vi. En lokal sportsfisker vi fikk kontakt med tok oss med til elva og kjørte flere mil innover dalen da han visste at det var noen sideelver som dro skitten ut i elva. Ganske riktig. ovenfor disse sideelvene var elva glassklar og flere flotte fisker gikk i håven.
Vel - dette var kortversjonen. Reiser gjerne ned igjen og kan anbefale en tur for andre også. Men ikke tro at det bare er å hente svære fisker. Krevende saker, men du verden så morro.
Hjemturen gikk via Hong Kong (11 t) hvor vi stoppet et døgn og hadde en runde i byen. Deretter til London (14 t) , og derfra hjem.

Øivind